Vid sidan om
Arkiv
Kategorier
Kontaktuppgifter
bertil@segerlund.net

Älghunden

Det går inte att ta miste på vilken glädje jakthundar visar när de får komma ut. Det är med stor energi hundarna tar sig an sin uppgift. Men det är inte alltid en lätt uppgift vi ställer dem inför. Älghunden har det extremt tufft och det krävs så många olika egenskaper för att bli en bra älghund. Vi får många gånger höra att den och den hunden inte duger till något. Men det är lätt att en lovande älghund redan vid tidig ålder blir hårt ansatt av en vuxen älg. Då kan det bli så att den hunden väljer ett annat sätt att jaga än att ställa älg. Det kan vara att söka älg men inte att ställa djuren. Istället blir det att hålla djuren springande. Lika fullt upplever dessa hundar glädjen i älgskogen.

En bra älghund utsätts för många faror. Det händer varje år att någon hund blir ihjälslagen. Så hände i övre byns jaktlag i lördags. En ko slog ihjäl en bra älghund. Även min hund, Farkas, fick sig en smäll under lördagens jakt. Han klarade sig bra och visade ingen rädsla, på söndag skällde han älgar lika nära som tidigare. Just hundar som är så nära älgen riskerar att någon gång tappa uppmärksamheten eller att buskar och annat hindrar flyktvägen. Hundar ligger alltid i riskzonen när vi skjuter älgen som hunden skäller. Därför är det alltid hunden som vi hundförare håller koll på innan vi skjuter.

När vi sen skjuter älg för hunden är det stor stolthet många hundar visar över bytet. Farkas är enormt medveten om bytet och vill ogärna släppa älgen.

Farkas med kalven