Vid sidan om
Arkiv
Kategorier
Kontaktuppgifter
bertil@segerlund.net

Nytt älgförvaltningssystem

Lite om förslaget på ny älgförvaltning

Regeringen föreslår att det nya förvaltningssystemet träder i kraft den 1 januari 2012, men älgjakt får ske enligt äldre föreskrifter till och med den 29 februari 2012.

Nuvarande A- B- och E områden omregistreras till licensområde utan ansökan om de medger avskjutning av minst en kalv om året och i övrigt är av sådan beskaffenhet att de är lämpade för älgjakt. K-områdena, det vill säga den möjlighet som idag finns att jaga kalv på små marker under kort tid, blir kvar.

Ett nytt krav som förs in i jaktlagen är att älgskötselområdena ska vara så stora att området medger en avskjutning av 10 vuxna älgar årligen. Regeringen kan göra undantag från detta krav. Tidigare var gränsen mer otydlig; man talade då om att området skulle hålla en i huvudsak egen älgstam. Älgskötselområden kan därmed vara mindre än de nuvarande. Trots detta bör de befinliga områdena kunna vara kvar om länsstyrelsen bedömer att de gynnar älgförvaltningen.

En fälld älg måste rapporteras inom två veckor för att möjliggöra för älgförvaltningsgruppen att följa upp älgjakten vid ett tillfälle under pågående jakt. Vid kraftiga avvikelser från uppsatta mål ska gruppen till länsstyrelsen ge förslag till åtgärder som bör vidtas.

Markägarna och jakträttshavarna har tre representanter var i gruppen. I de tre nordligaste länen ersätter en representant för rennäringen en av jägarrepresentanterna. Till ordförande i gruppen utses en markägarrepresentant som även har utslagsröst.

Övergripande mål för älgstammen formuleras av de viltförvaltningsdelegationer som har upprättats vid länsstyrelserna. Mål för älgförvaltningsområdet formuleras av älgförvaltningsgruppen som finns för varje område, men fastställs av länsstyrelsen eller dess viltförvaltningsdelegation. Älgskötselområdena har älgskötselplaner som styr hur älgförvaltningen ska ske på deras område.Älgförvaltningsgruppen ska bland annat upprätta en förvaltningsplan för förvaltningsområdet genom dialog med de älgskötsel- och licensområden som ingår och med grund i inventeringar och övriga faktaunderlag.